YARIYIL TATİLİ YAKLAŞIYOR!

Y

Sevgili anne babalar, yarıyıl tatili yaklaşıyor! Peki yarıyıl tatilinde neler yapılmalı?

Çocukların heyecanla beklediği bir tatilden bahsediyoruz. Tatil denince çocukların aklına ilk gelen durumlar; gezmek, oyun oynamak, istediği zamanda uyuyup uyanmak… Aslında bakıldığında çocukların; sınırların ve sorumlulukların olmadığı bir sürece yönelik beklentilerinin olduğunu görüyoruz. Peki böyle mi olmalı? Sınırlar ve sorumluluklar da tatile mi girmeli? Elbette ki hayır! Hayatımızın her anında kendimize ve çevremize karşı sorumluluklarımız devam eder. Aile içindeki kurallar da her zaman tutarlı bir şekilde devam etmelidir.

Çocuklarımız bir dönem boyunca yoruldular. Dinlenmeye ihtiyaçları var ve en çok da sizlerle vakit geçirmeye ihtiyaçları var. Aynı zamanda bir tatil planına da ihtiyaçları var. Tatilde neler yapacaklar? Dinlenme, oyun oynama, kitap okuma, gezme, ders çalışma vb. sizin tatilinizde bunların planlaması nasıl olacak?

Aile üyeleriyle birlikte yapacağınız genel bir planlama çocuklarınızı rahatlatacaktır. Bu süreçte çocuklarınızın fikirlerini almak uygun olanları gerçekleştirmek ve iş birliği yapmak önemlidir.

Anne Babalara Öneriler

Çocuklarınız eve birer karne ile gelecekler. Öncelikle karneyi de göz önünde bulundurarak dersler üzerine konuşabilirsiniz. Fakat tek kıstasınız akademik başarı olmamalıdır. Çocuğunuzun yetenekleri ve sosyal ilişkileri üzerine de konuşmalısınız. Genel olarak dönemin nasıl geçtiğine yönelik konuşmak faydalı olacaktır. Bunu yaparken başka öğrencilerle karşılaştırmak, yargılamak ve tehdit etmek yerine dönemin olumlu ve olumsuz yönleri üzerinde konuşabilirsiniz. Olumlu durumlar için övebilir, olumsuz durumların nedenleri ve nasıl değiştirilebileceği üzerine konuşabilir, birlikte çözümler üretebilirsiniz.

Ders çalışma tamamen bırakılmamalıdır. Hangi derste hangi konularda eksiklikler var belirleyip eksik konular üzerine çalışmalar yapması yönünde çocuklarınızı yönlendirin ve destekleyin. Yapılan konu tekrarları çocukların bilgilerinin taze kalmasını sağlayacaktır.

Kitap okumak önemlidir. Çocuklarınızı kitap okuması yönünde destekleyin. Bol bol kitap okuyun. Evet birlikte okuyun, okuduğunuz kitapları birbirinize anlatın, kitaplar üzerine sohbet edin. Okunan kitaplar okul başarısını arttırdığı gibi, çocuğun kendine olan güvenini de arttıracaktır.

Tatilde çocuklarınızı teknolojik aletlerin eline bırakmayın. Elbette ki teknolojiyi hayatımızdan çıkarmak mümkün değil fakat onu kontrollü kullanmak mümkün. Çocuklarınızın uzun saatler boyunca ve geç saatlere kadar bilgisayar oyunlarının içinde kendilerini kaybetmelerine ve televizyon izlemelerine izin vermeyin. Teknolojik aletlere yönelik kurallarınız benzer şekilde devam etsin.

Çocuklarınız daha geç saatte uyumak isteyecektir. Elbette ki uyku saatlerinde zaman zaman değişiklikler olabilir. Fakat çocuklarınızın her gün istediği saatte istediği kadar geç yatmasına izin verirseniz bu durum çocuğun düzenini bozacaktır. Böylece çocuklar dönem başladığında uyku saatlerine ayak uydurmakta zorlanacaktır.

Bol bol birlikte kaliteli vakit geçirin. Birlikte sosyal aktivitelere katılın. Birlikte oynayacağınız oyunlar, yapacağınız sohbetler, akraba ziyaretleri, gideceğiniz sinema, tiyatro, gezeceğiniz yerler, gideceğiniz oyun alanları hem ebeveyne hem de çocuğa iyi gelecektir.

Çocuklarınıza bol bol sorumluluk vermeye devam edin. Çocuklarınıza vereceğiniz sorumluluklar onları geliştirecektir.

Sınırlar çocukları güvende hissettirir ve çocuk ne yapıp yapmayacağını bilir. Bu yüzden sınırlar önemlidir. Bu noktada çocuklarınızın kurallara uymasına yönelik kararlı, tutarlı ve net olun.

Ve en önemlisi çocuklarınızı koşulsuz sevin, onlara değer verdiğinizi gösterin. Bazen çocuklarınızla çatışma yaşayabilir, onlara kızabilirsiniz. Böyle durumlarda kendisinden değil, davranışlarından hoşlanmadığınızı açıkça ifade edin.

İyi Tatiller J

İlkokul Rehber Öğretmeni         Sevim ÖZÇINAR ÖZDEMİR